Orzechy nerkowca to jedne z najsmaczniejszych orzechów świata. Są wyjątkowo miękkie, odznaczają się delikatnym, słodkawym smakiem. Dlatego też najlepiej smakują w surowej postaci, chrupane jako przekąska. Ponadto są idealną bazą do deserów, dodatkiem do sałatek, musli oraz podstawowym składnikiem kuchni indyjskiej. Warto by znalazły swoje stałe miejsce w każdej kuchni.
Orzechy nerkowca są owocami tropikalnego drzewa o nazwie nanercz. Oryginalnie pochodzą z tropikalnych lasów deszczowych Brazylii. Obecnie uprawiane są również w Wietnamie i Indiach.
Masa netto: 280 g
Orzechy nerkowca 100%, może zawierać śladowe ilości innych orzechów.
Wartość energetyczna w 100 g:
Kcal/kJ
574/2402
Białka (g)
3,0
Węglowodany (g)
32,69
Cukry (g)
5,01
Tłuszcze (g)
46,35
Nasycone kwasy tłuszczowe (g)
0,05
Sól (g)
0,04
Należy pamiętać o tym by przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu, dobrze zamknięte. Pozwoli im to zachować cenne wartości na dłużej.
Kraj pochodzenia: Wietnam