Zapisz się do NEWSLETTERA
i ODBIERZ KOD RABATOWY -12%

Który miód jest najzdrowszy?

Który miód jest najzdrowszy?

Naturalny pszczeli miód od wieków ceniony jest zarówno w kosmetyce, lecznictwie jak i w polskiej kuchni. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po tą naturalną i smaczną skarbnicę witamin, która wspiera system odpornościowy organizmu i dodaje energii. W każdym sklepie spożywczym znajdziemy najróżniejsze rodzaje miodu, a także jego mieszanki czy wyroby miodopodobne. Poza składem miodu, istotne jest również to, skąd pochodzi dany miód. Jeśli zastanawiasz się, który miód jest najzdrowszy – przeczytaj koniecznie ten artykuł!

Miód z Polski czy z zagranicy?

Choć niekoniecznie wszyscy możemy zdawać sobie z tego sprawę, wiele miodów dostępnych w supermarketach pochodzi z zagranicy. Spotkać możemy się z miodami np. z Chin lub z Ukrainy. Producenci najtańszych miodów nie mają problemu, aby nałożyć etykietę z polskimi barwami na miód pochodzenia zagranicznego. Miód pochodzący z zagranicy najczęściej mocno odbiega jakością od miodów z polskich pasiek i może zawierać sztuczne dodatki, czy preparaty bakteriobójcze, które są zakazane w krajach UE. Z tego powodu powinniśmy być wyjątkowo czujni w trakcie zakupów w marketach. Wybierając miód z polskich pasiek nie tylko wybierasz lepszą jakość, ale też wspierasz polskich producentów. Kupując miód z Polski, minimalizujesz również ryzyko wystąpienia niepożądanych reakcji alergicznych na rośliny obcego pochodzenia.

Jakie właściwości ma miód?

Miód składa się w około 80 proc. z cukrów prostych czyli fruktozy i glukozy. Znajdziemy w nim cenne dla zdrowia mikroskładniki takie jak magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B, biotynę, witaminę C oraz kwas foliowy. Dzięki temu wyjątkowemu i naturalnemu składowi, miód działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.  Pomaga nam w walce z przeziębieniem, grypą i zapaleniem gardła. Naturalny pszczeli miód ma również właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Ten naturalny suplement może być również pomocny w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy czy choroby wieńcowej. Ze względu na właściwości, jego zażywanie zalecane jest również osobom, które zmagają się z zaparciami i problemami z układem moczowym.

Jak wybrać najzdrowszy miód?

Właściwości miodu są zróżnicowane w zależności od jego gatunku i pochodzenia. Wybierajmy miód dobrany do naszych potrzeb, aby czerpać z jego spożywania jak najwięcej dobrego! Zajrzyj do rozpiski poniżej i dowiedz się jakie właściwości mają poszczególne rodzaju miodu.

Miód lipowy – jakie ma właściwości?

O miodzie lipowym mówi się, że jest to jeden z najbardziej szlachetnych gatunków miodu. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym smakiem z wyczuwalną nutką kwiatów lipy, ale jest też wyjątkowy pod względem właściwości prozdrowotnych. Wyjątkowość miodu nektarowego z lipy podkreśla fakt, że niełatwo jest taki miód uzyskać. Nie bez powodu kwiaty lipy były obowiązkowym elementem wyposażenia domowych apteczek naszych babć. Miód z kwiatów lipy jest niezastąpiony w trakcie przeziębienia, grypy i stanów obniżonej odporności organizmu. Dzięki olejkom eterycznym, miód lipowy w naturalny sposób obniża gorączkę. Co niezwykle ważne – ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. To właśnie dlatego spożywanie miodu z nektaru lipy  w okresie jesienno-zimowym jest zalecane zarówno dzieciom (powyżej 1 r.ż) jak i dorosłym. Regularne spożywanie miodu lipowego może skutecznie zwiększyć odporność organizmu i zmniejszyć częstotliwość zapadania na różnego rodzaju infekcję. Nie sposób nie wspomnieć również o działaniu kojącym miodu, które wpływa na łagodzenie napięcia organizmy i redukcje codziennego stresu. Miód lipowy jest bazą dla naszych kremów owocowych i orzechowych, które mogą stanowić codzienną dawkę witamin dla Ciebie i Twojej rodziny!

 

Właściwości miodu akacjowego 

Naturalny miód akacjowy ma delikatną, jasnożółtą lub niemal przeźroczystą barwę i nienachalny kwiatowy zapach. Miód nektaru akacji wyróżnia się długim okresem krystalizacji, w trakcie której może zmienić barwę na bardziej intensywną. Miód akacjowy uwielbiany jest przez dzieci ze względu na delikatny, słodki smak, w którym nie ma wyczuwalnej goryczki. Miód z nektaru akacji ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które niegdyś wykorzystywane były do leczenia ran i schorzeń skóry. Osoby aktywne, na pewno zainteresuje fakt, że miód akacjowy wspomaga regenerację po intensywnym wysiłku fizycznym i działa na organizm wzmacniająco. Warto po niego sięgać również w czasie przeziębień i gdy zmagamy się w chorobach układu oddechowego. Miód doskonale nawilża gardło, dodaje energii i łagodzi chrypkę. Wypróbuj miód na zdrowie, aby wzmocnić odporność i naturalnie zadbać o siebie zimą.

 

Miód manuka – co go wyróżnia?

Miód manuka powstaje z nektaru krzewu Leptospermum scopariummanuka pochodzącego z Australii i Nowej Zelandii. Miód ten charakteryzuje się gorzkim smakiem i intensywnym zapachem. Ten egzotyczny miód przydatny jest w wcale z bakteriami takimi, jak gronkowce czy paciorkowce, które wywołują m.in. infekcje układu pokarmowego, zapalenie gardła i śluzówki nosa. Może ponadto skutecznie wzmacniać odporność organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na egzotyczne pochodzenie, istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych po spożyciu miodu manuka. Również jego smak i zapach są bardzo charakterystyczne i nie każdemu przypadną do gustu.  

 

Najzdrowszy miód – jak go wybrać?

Niemal niemożliwe wydaje się jednoznaczne stwierdzenie, który miód jest najzdrowszy. Warto pamiętać, że każdy organizm jest inny i ma zróżnicowane potrzeby. Wybierając miód dla siebie lub całej rodziny na pewno koniecznie trzeba przyjrzeć się składowi i pochodzeniu danego miodu. Możemy miód wybrać ze względu na najbardziej odpowiadające nam właściwości prozdrowotne, ale nie zapominajmy również o walorach smakowych i zapachowych. To one właśnie w dużej mierze decydują o tym, jak często będziemy sięgać po zakupiony miód. A jak dobrze wiemy - regularne stosowanie naturalnych suplementów i specyfików przynosi najlepsze efekty! Zachęcamy Was do eksperymentów i próbowania różnych smaków i połączeń, dzięki którym dobroczynny miód na stałe zagości w Waszej diecie. Miód + malina, miód do kawy z przyprawami, a może kremowany miód lipowy z orzechami a’la masło orzechowe? Wybór jest tak duży, że miód nigdy Ci się nie znudzi!