Miód lipowy uznawany jest przez wielu znawców za najbardziej szlachetny spośród wszystkich polskich miodów. Urzekający jest nie tylko jego bogaty smak i aromat, ale również liczne właściwości lecznicze.
Spożywanie miodu lipowego zaleca się przede wszystkim w stanach przemęczenia i osłabienia oraz w czasie, gdy chcemy wspomóc swój organizm w walce z przeziębieniem, bakteriami lub wirusami. To wszystko dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym miodu lipowego, który nie bez powodu znajdował zastosowanie w domowych recepturach naszych babć.
Miód lipowy zawiera potas, witaminy: C, H, PP i witaminy z grupy B. Warto pamiętać o jego silnym działaniu antybiotycznym, napotnym i przeciwskurczowym, nie tylko okresie jesienno-zimowym, ale również w czasie gdy towarzyszy nam przewlekłych stres i czujemy się osłabieni. Regularne spożywanie miodu lipowego może wzmacniać odporność i zmniejszać częstotliwość zapadania na infekcje, dlatego smakołyk ten warto podawać dzieciom uczęszczającym do przedszkola lub szkoły, osobom starszym i tym, którzy zmagają się z obniżoną odpornością.
Do stworzenia naszych naturalnie słodkich kremów miodowo-owocowych wykorzystaliśmy naturalną zdolność miodu lipowego do krystalizacji. Efektem procesu kremowania jest gładki krem o cudownym owocowym smaku i zapachu. Sprawdź sam(a) jak pięknie rozsmarowuje się na kanapce, a zapomnisz o nutelli!
Uwaga: Pamiętaj, aby nie dodawać miodu do wrzątku! Napój musi być przestudzony, aby miód zachował swoje drogocenne właściwości