Dlaczego wybraliśmy miód lipowy do naszych kremów?

Dlaczego wybraliśmy miód lipowy do naszych kremów?

Miód lipowy uznawany jest przez wielu znawców za najbardziej szlachetny spośród wszystkich polskich miodów. Urzekający jest nie tylko jego bogaty smak i aromat, ale również liczne właściwości lecznicze.

Spożywanie miodu lipowego zaleca się przede wszystkim w stanach przemęczenia i osłabienia oraz w czasie, gdy chcemy wspomóc swój organizm w walce z przeziębieniem, bakteriami lub wirusami. To wszystko dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym miodu lipowego, który nie bez powodu znajdował zastosowanie w domowych recepturach naszych babć. 

Miód lipowy zawiera potas, witaminy: C, H, PP i witaminy z grupy B. Warto pamiętać o jego silnym działaniu antybiotycznym, napotnym i przeciwskurczowym, nie tylko okresie jesienno-zimowym, ale również w czasie gdy towarzyszy nam przewlekłych stres i czujemy się osłabieni. Regularne spożywanie miodu lipowego może wzmacniać odporność i zmniejszać częstotliwość zapadania na infekcje, dlatego smakołyk ten warto podawać dzieciom uczęszczającym do przedszkola lub szkoły, osobom starszym i tym, którzy zmagają się z obniżoną odpornością.

Do stworzenia naszych naturalnie słodkich kremów miodowo-owocowych wykorzystaliśmy naturalną zdolność miodu lipowego do krystalizacji. Efektem procesu kremowania jest gładki krem o cudownym owocowym smaku i zapachu. Sprawdź sam(a) jak pięknie rozsmarowuje się na kanapce, a zapomnisz o nutelli! 

 

Uwaga: Pamiętaj, aby nie dodawać miodu do wrzątku! Napój musi być przestudzony, aby miód zachował swoje drogocenne właściwości