Superfoods - jakie to produkty i dlaczego warto je spożywać?

Superfoods - jakie to produkty i dlaczego warto je spożywać?

Superfood czyli superżywność to produkty o wyjątkowych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych. Wiele popularnych produktów typu superfood przywędrowało do nas z najróżniejszych zakątków świata, jednak nie zapominajmy, że również w naszym kraju nie brakuje superżywności. Co wyróżnia takie produkty? Superfoods mają zawierać dużą ilość składników w małej masie produktu i tym samym naturalnie odżywiać i uzupełniać niedobory organizmu. Jaką superżywność możemy dostać w Polsce? Co zawierają takie produkty i dlaczego warto je jeść? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.

W obecnych czasach coraz bardziej przywiązujemy wagę do tego co jemy. Wiemy już, jak duże znaczenie dla zachowania zdrowia i witalności ma zbilansowana dieta oraz wysoka jakości spożywanych produktów. Odżywiając się świadomie i zdrowo, możemy uniknąć wielu przykrych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, czy chorób przewodu pokarmowego. Najważniejsze zdaje się mieć świadomość, że „lepiej zapobiegać niż leczyć” i wcielić tę zasadę w życie. Łatwo mówić, trudniej zrobić? Przeczytaj artykuł do końca, a przekonasz się, że niekoniecznie musi tak być!

Produkty, które zwierają dużą ilość cennych dla organizmu składników, mają wysoką odżywczość i przynoszą potencjalne korzyści zdrowotne występują niemal na całym świecie. Odmienne kultury doceniły różne lokalne produkty, zauważając ich wartość jeszcze w starożytności. Do superfoods zaliczamy m.in awokado, jagody acai i bataty, pochodzące z Ameryki. W Azji dobrze znane są wyjątkowe właściwości jagód goji, kurkumy i imbiru, natomiast w Afryce naturalnym produktem zaliczanym do superfoods jest np. owoc baobabu. Niektóre z tych produktów stosujemy już w naszej kuchni i domowej apteczce, jednak znaczna część zagranicznych superfoods nie jest ogólnodostępna w naszym kraju. Czy musimy jednak zaopatrzać się w tak bardzo egzotyczne produkty, żeby wzbogacić swoją dietę o superfoods i tym samym poprawić swoje zdrowe oraz wzmocnić odporność organizmu? Nie jest to konieczne, ponieważ mamy w naszym kraju swoją własną superżywność!

Polska superżywność w niczym nie ustępuję produktom zagranicznym, a na wielu unikatowych właściwościch polskich superfoods bazuje nasza medycyna ludowa.

Do rodzimych produktów zaliczyć możemy jarmuż, który jest bogaty w przeciwutleniacze, żelazo, witaminę C oraz witaminę K. Jarmuż zawiera dużą ilość polifenoli i ma właściwości przeciwzapalne. Warto zatem włączyć do diety i korzystać z jego naturalnych właściwości.

Innym niedocenienamy, a łatwo dostępnym w Polsce produktem jest siemię lnianę. Te niepozorne ziarenka zawierają m.in cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-6, witaminę C i E, sterole roślinne, cynk, magnez i żelazo. Stosowanie siemienia lnianego może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, a dzięki dużej zawartości błonnika, może pomóc w regulowaniu wagi i odchudzaniu.

Polski miód to kolejny, doskonały przykład naszego rodzimego, naturalnego superfood. Od setek lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej do leczenia przeziębień, grypy i najróżniejszych stanów zapalnych organizmu. Za sprawą swojego naturalnego, bogatego w olejki eteryczne składu, łagodzi ból gardła i chrypkę. Ponadto cechuje się działaniem antybakteryjnym, wykrztuśnym oraz ma zdolność do pobudzania czynności motorycznej jelit. Ten naturalny specyfik obniża również ciśnienie tętnicze krwi, a regularnie stosowany, może przyczynić się do zahamowania procesu miażdżycowego.

Uwaga:

  • Miód pomimo swoich prozdrowotnych właściwości nie powinien być podawany dzieciom poniżej 1 roku życia, ponieważ ich układ trawienny nie jest jeszcze w pełni wykształcony.
  • Przy dodawaniu miodu do ciepłych napoi, należy zwrócić uwagę na to, by nie poddawać go zbyt wysokiej temperaturze. Ciecz, do której dodajemy miód powinna mieć mniej niż 40 °C aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.
  • Zawsze kupuj miód w sprawdzonych sklepach. Tylko naturalny miód pszczeli ma cenne właściwości prozdrowotne.

Kolejnym superfood, którym warto się zainteresować zwłaszcza w okresie zwiększonych zachorowań na przeziębienie i grypę jest czarny bez. Pomimo, że oryginalnie pochodzi z zachodniej części basenu Morza Śródziemnego, to jednak nie bez powodu od setek lat obecny jest w polskiej kuchni i medycynie naturalnej. To wszystko za sprawą jego wyjątkowych właściwości wspierających odporność organizmu. Kwiaty jak i owoce bzu czarnego mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i napotne oraz zauważalnie wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych. Sok z czarnego bzu będzie zatem szczególnie przydatny w czasie obniżonej odporności i gdy zmagamy się z przeziębieniem lub grypą.

Aby zwiększyć skuteczność stosowania naturalnych produktów typu superfood, warto je ze sobą łączyć. W ten właśnie sposób powstały Miody NA ZDROWIE, których zadaniem jest naturalne wsparcie odporności organizmu. Do serii należy czarny bez w miodzie akacjowym z cytryną i imbirem oraz maliny w miodzie akacjowym z cytryną i imbirem. Prosty, naturalny skład składający się z najlepszych naszym zdaniem super składników broni się sam.

Pozostaje nam tylko życzyć Ci - NA ZDROWIE!

Jeśli interesuje Cię tematyka superżywności - zachęcamy Cię do regularnego zaglądania na naszego bloga, ponieważ już wkrótce pojawi się kolejny artykuł z tej serii.