Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy?

Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy?

Czy wiesz, że produkt, który kupujesz w markecie może mieć zero wspólnego z prawdziwym, naturalnym miodem!? Niestety, coraz częściej miody dostępne w sklepach i supermarketach mieszane są z syntetycznym wyrobami miodopodobnymi. Jak zatem sprawdzić czy miód jest prawdziwy i nie dać się nabrać? Jest na to kilka sposobów – sprawdź:

 

  1. Jak spływa?
    Weź odrobinę produktu na łyżeczkę i wylej go jednostajnym ruchem na płaską powierzchnie, np. talerz. Jeśli produkt ma jednolitą konsystencję, nie ma żadnych grudek i natychmiast rozlewa się po talerzu, masz powody do obaw. Naturalny pszczeli miód spływa równomiernie, a po zetknięciu z powierzchnią tworzy charakterystyczny stożek.

  2. Jak smakuje?
    Prawdziwy miód naturalny ma bogaty i pełny smak. Ze względu na zawartość olejków eterycznych i żywic, naturalny miód ma smak, który się rozwija. Na początku jest bardzo słodki, a do dopiero po chwili wyczuwalne są inne akcenty smakowe. Może temu towarzyszyć lekkie pieczenie w ustach i drapanie w gardle, co ma miejsce zazwyczaj przy degustacji miodów gryczanych. Sztuczny miód jednolicie słodki, a nawet może mieć chemiczny posmak.

  3. Jak pachnie?
    Zapach miodu jest zależny od jego gatunku i składu. Prawdziwy miód, który powstał w sposób naturalny powinien pachnieć kwiatami (nektarem) lub też żywicą (spadzią). W naturalnym pszczelim miodzie wyczuć można cały bukiet zapachów, a nawet sam zapach ula. Produkt, który zupełnie nie ma tego waloru, a pachnie jedynie sztuczną słodyczą nie jest produktem naturalnym. Pod nazwą „miód wielokwiatowy” w marketach niestety coraz częściej kryje się mieszanka miodu i syropu glukozowo-fruktozowego.

  4. Ile waży?
    Naturalny miód jest ciężki. W słoiku o pojemności 1 litra, powinno być nie mniej niż 1,4 kg miodu. Produkt o mniejszej wadze może budzić wątpliwości, czy rzeczywiście jest w pełni naturalny.

  5. Czy się krystalizuje?
    Miód przechowywany w odpowiednich warunkach jest przydany do spożycia przez wiele lat. Krystalizacja jest naturalnym procesem, który dotyczy każdego naturalnego, pszczelego miodu. To, jak szybko miód się skrystalizuje zależy również od jego gatunku. Może to być nawet kilka miesięcy po zbiorze. Przykładowo miód z nekatru białej akacji pozostaje w płynnej postaci zdecydowanie dłużej nić inne naturalne miody. Właśnie z tego powodu nasze Owoce w miodzie zostały zanurzone w aromatycznym miodzie akacjowym. Maliny, czarna porzeczkażurawinawiśnie w miodzie akacjowym BeHarmony, przez długi czas zachowują swój piękny wygląd i smak.Choć inne naturalne miody krystalizują się znacznie szybciej, to na szczęście proces krystalizacji w zupełności nie wpływa na właściwości odżywcze i lecznicze miodu. Nie musisz obawiać się jego spożycia ponieważ zmienia się tylko jego forma, a sam proces krystalizacji nie jest niepokojącym zjawiskiem. 

Jeśli chcesz mieć pewność, że miód, który kupujesz jest naturalny, upewnij się, że nabywasz go w zaufanym miejscu:
u pszczelarza, znanej pasiece lub dobrym sklepie internetowym specjalizującym się w miodach. Uważaj na zakupy w supermarketach i koniecznie sprawdzaj składy produktów i ich właściwości.